JEDZENIE/ RESTAURACJE
RESTAURACJA BEKSIEN - RECENZJA
Będąc pierwszy raz w restauracji Beksien, po
spróbowaniu pierwszego dania, byłam spokojna, że przy kolejnych będzie tylko
lepiej. No i było. Kuchnia na światowym poziomie, których próżno szukać tylko w
Australijskim Master Chefie. Okazuje się, że nasz piękny kraj, też ma wiele do
zaoferowania jeśli chodzi o dania na poziomie kuchni francuskiej i nie tylko. W
daniach nie brakuje równowagi smaków, połączenia kwaśności, słodkości i chrupkości.
Widać i czuć, że dania gotowane są z wysoko jakościowych, ekologicznych
produktów, więc człowiek ma poczucie, że nie dość, że smakuje wytworne i
smaczne dania, to jeszcze z korzyścią dla zdrowia. Czegóż chcieć więcej? Sama
staram siebie ( a także moją rodzinę) żywić zdrowo i smacznie, więc tym bardziej
doceniam kunszt i poświęcenie właściciela lokalu względem wykonywania
wszystkich dań w restauracji Beksien.
Kurzach i właściciel restauracji Beksien to Bartosz
Gadzina. Lokal prowadzi od marca 2014 roku. Zakochany w naturalnej i prawdziwej kuchni,
pasjonat lokalnych i krajowych produktów, doświadczenie zdobywał w
restauracjach brytyjskich i francuskich, wciąż rozwijający swoje umiejętności,
w swojej własnej kuchni jest bezkompromisowy. Zdobywał doświadczenie w takich
restauracjach jak Chewton Glen Hotel, Whitley Ridge czy Terravina Gerarda
Basset wyróżniane przez przewodnik Michelin. Liczne staże w restauracjach
należących do prestiżowej organizacji Relais & Chateaux, między innymi w
Fat Duck Hestona Blumenthala nakreśliły charakter jego własnej kuchni.
Nasze
wrażenia
Restauracja faktycznie kameralna, nie odstrasza
przepychem i ekskluzywnością. Wystrój spokojny, wyciszony. Obsługa bardzo
przyjemna, nienachalna jak to bywa w wielu restauracjach. Ogólnie czas tam
spędzony miło i naprawdę wyszliśmy z niego z uśmiechem na twarzy – to zapewne
zasługa przede wszystkim szefa kuchni, który zadowolił nasze kubki smakowego do
tego stopnia, że z pewnością powtórzymy tę Beksien’owską podróż kulinarną.
Co
degustowaliśmy?
Oj, same pyszności! Nasze pierwsze kulinarne
doświadczenie w tym lokalu rozpoczęliśmy od degustacji składającej się z 5 dań
( 2 przystawki, 2 dania główne i deser – porcje dzielone na dwa talerze). A były to mianowicie…
PRZYSTAWKA
NR 1:
Marynowany w occie jabłkowym śledź bałtycki, pasta z
bałtyckich szprotek, smażona szalotka, żytni domowy chleb.
Kwintesencja śledzia, najlepszy jaki jadłam. Pasta ze
szprotek delikatna, wyrazista i kremowa.
PRZYSTAWKA
NR 2
Nadziewane pieczonym selerem pierogi, kremowy owczy
ser, chutney cebulowe i olej z zielonej cebuli
Najlepsza przystawka i tym samym pierogi w polskiej
wersji jakie dotąd jadłam. Na pewno będzie to moje stałe danie w tej
restauracji, za które w mojej opinii należy się gwiazdka Michelin.
DANIE
GŁÓWNE NR 1
Powoli duszone w czerwonym winie policzki wołowe,
gołąbek z kaszy gryczanej i kapusty, krem czosnkowy, ciemny sos.
Rozpływające się w ustach policzki wołowe, wyrazisty
sos na bazie czerwonego wina i gołąbek to danie, którym nie dość, że można się
najeść, to jeszcze nasze kubki smakowe po prostu zwariują.
DANIE
GŁÓWNE NR 2
Smażony, lokalnie hodowany jesiotr, ziemniak rosti,
por, sos gribiche
Dawno nie jadłam tak wyrazistej i domowej ryby. Danie
godne uwagi, choć policzki chyba królują.
DESER
Czekoladowa „krówka”, domowe lody waniliowe, prażone
migdały.
Eleganckie wydanie domowej krówki, do tego chrupki
dodatek w postaci prażonych migdałów i lody, które przełamują słodki smak
krówki. Ten deser na pewno zakończy waszą kolację w tej restauracji z fanfarami
i dużym uśmiechem na twarzy. Dostarczy wam przede wszystkim odpowiedniej ilości
słodyczy i endorfin.
Zapraszam szczerze do odwiedzenia restauracji Beksien
Natalia :)
DANE
KONTAKTOWE:
BEKSIEN
- RESTAURACJA,
43-300 BIELSKO-BIAŁA
UL.
PIWOWARSKA 4
TEL.
+48 / 789 354 557
E-MAIL:
RESTAURACJA@BEKSIEN.PL
[edytowane] Restauracja od jakiegoś czasu nie istnieje. Być może to kwestia problemów z właścicielem lokalu, gdzie znajdowała się restauracja. Teraz Beksien to przetwórnia octów naturalnych na światowym poziomie. Polecam!
[edytowane] Restauracja od jakiegoś czasu nie istnieje. Być może to kwestia problemów z właścicielem lokalu, gdzie znajdowała się restauracja. Teraz Beksien to przetwórnia octów naturalnych na światowym poziomie. Polecam!
STRONA
WWW: http://www.beksien.pl/
Bielsko
Bielsko
0 komentarze:
Prześlij komentarz